Weet Je Hoeveel Eten We Elk Jaar Per Persoon Weggooien In België?
Volgens Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties OIVO, werpen we jaarlijks gemiddeld meer dan 15 kilogram per persoon weg. Dat weggegooid voedsel is goed voor ongeveer €175 per persoon en jaar.
Over de hele wereld gooien we 33% van al ons voedsel weg. Het gaat vaak om eten en levensmiddelen waarvan we denken dat het niet meer veilig is.
Dit zijn ontnuchterende gedachten en brengt niet alleen de milieueffecten die onze verspilling teweegbrengt naar voren, maar ook hoeveel geld we allemaal verspillen. Hierbij zijn er vier eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je minder voedsel weggooit.
Ken Je Jouw Data?
Te veel mensen zien een datum op hun voedsel dat voorbij is gegaan en gooien het dan gewoon weg. Dit is vaak een verspilling omdat veel mensen het verschil niet begrijpen tussen de soorten data die op de verpakking van levensmiddelen worden afgedrukt.
Gebruik bij data gaat allemaal over voedselveiligheid, en voedsel na deze datum kan gevaarlijk zijn om te eten. De “beste voor” etiket data verwijst echter naar de kwaliteit van het eten, dus het kan wel goed zijn om lang nadat deze datum is verstreken nog te eten.
Je kunt ‘verkopen voor’ en ‘weergave tot’ ook volledig negeren. Dit is namelijk voor winkelgebruik en is voor voorraad controle doeleinden. Lees hier meer over voedsel etiketten en voedselveiligheid.
Gebruik Jouw Vriezer Voor Voedsel
Gebruik jij je koelkast vriezer zo effectief als je zou kunnen? Hoe vaak heb je vlees in de koelkast gehad die je uiteindelijk weggooit omdat je het te lang hebt gehouden en de bruikbaarheid datum is verstreken?
Door de inhoud van uw koelkast nauwlettend in de gaten te houden, kunt je ervoor zorgen dat je minder voedsel weggooit en verspilt. Als je bijvoorbeeld een stuk vlees ziet, waarvan de vervaldatum bijna verstrijkt, zet het dan gewoon in de vriezer. Als je klaar bent om het te eten, haal het er dan uit, ontdooi het en kook het.
Koop Minder Bederfelijk Eten
Het houden van een kast vol blikken en gedroogde goederen is een goed idee om afval te verminderen. Producten zoals gebakken bonen, noten, pasta en rijst hebben allemaal een zeer lange levensduur. Het is belangrijk om over gezonde voeding te leren.
Je zou ook voedsel producten kunnen poederen want dat heeft een lange houdbaarheid. Met een houdbaarheid van maximaal een jaar wordt dit poedervormig voeding gemaakt van echt eten en biedt elke voedingsstof die het lichaam nodig heeft in één eenvoudige shake.
Leer Hoe Je Creatieve Overblijfschotels Kunt Koken Van Voeding
Wat hebben sommige soorten Curry en Hotpot gemeen? Ze zijn allemaal begonnen met het leven als gerechten gemaakt van restjes. Deze heerlijke gerechten laten zien wat er met eten kan gebeuren dat je normaal gesproken zou hebben weggegooid.
Als je geconfronteerd wordt met een koelkast vol restjes, ga online en Google de belangrijkste ingrediënten die je hebt. Je zult verrast zijn over welke heerlijke recepten je vaak worden aangeboden.
Deze vier eenvoudige tips zullen je niet alleen aanzienlijke hoeveelheden geld besparen door minder eten weg te gooien, maar je vermindert ook jouw impact op het milieu.
Ken je zelf nog een goede manieren om op je voedselrekeningen te sparen? Laat het hieronder weten.
Geef een reactie